RSS

Menyelam ke Dasar QALBU

10 Mar

Image

first book that I want to share…

alhamdulillah ini antara koleksi buku bermanfaat untuk dijelajahi bersama..

segala yang berkaitan dengan

Hati

hati merupakan suatu elemen paling penting dalam diri seorang manusia..
hati merupakan ketua kepada kerajaaan diri.malah para ulama’ sufi mmenggelarkan hati sebagai raja dalam kerajaan tubuh badan manusia.

Tanpa kita sedari, segalanya bermula dari HATI…

Tapi kenapa bila disebut soal hati, org akan lebih merujuk kpd CINTA?

 Itupan cinta blainan jantina..pendeknya akal pemikiran kita bila disebut soal hati pasti ia bkaitan masalah cinta..

Sifat mazmumah yg berkaitan hati: marah, benci, dendam, iri hati, hasad dengki,

Sifat mahmudah: sayang, cinta, ikhlas, rindu, hormat, serta lain lagi yg mmg segalnya berkaitan hati..

Jadi memang x dapat dinafikan lagi bahawa hati merupakan enjin utama dalam memastkan kelancaran perjalanan kita dalam melayari lautan onak penuh duri dan nikmat duniawi ini..bertepatan dengan hadis junjungan dan pemberi syafaat kepada kita sebagai umatnya iaitu:

“ sesungguhnya di dalam diri manusia ada seketul daging, bilamana dia baik, maka baiklah seluruh anggota dan bilamana dia rosak, maka rosaklah seluruh anggota, ketahuilah itulah HATI” ( Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sedikit Petikan untuk dikongsi bersama,

“LEMBUTKANLAH HATIMU”

karya Ustaz Amaluddin Mohd Napiah

LEMBUTKAN HATI UNTUK MENDAPAT RAHMAT ALLAH

Keras atau tidak sikap seseorg bpunca dari hati. Cuaca dan kondisi hati sangat mempengaruhi ragam,tingkah laku, aktiviti dan rutin harian hidup manusia.

HATI DIIBARATKAN SEPERTI ENJIN??

Enjin mrupkan kompenen tpenting bagi sesebuah knderaan itu, andainya enjin kereta itu brada dlm keadaan baik, maka keadaan kereta itu dikira amat baik. Jika ia bmasalah maka besarkah masalah kereta itu dan akan mmbabitkan tuan pnya kereta sekali..

PUNCA ENJIN BERMASALAH??

Enjin akan bmasalah dan mngalami kerosakan tuannya brsikap “ bmalas-malsan” untuk mnjaga dan melakukan “ servis” ke atas keretanya. Panduan atau “ manual” yg dberikan tidak diendahkan. Jadual pnukaran minyak hitam tidk diambil pusing. Kebocoran minyak hitam tidak dipedulikan. Air tidak secukupnya. Kita semua tentu dapat meneka dan mengagakkan apakah risiko yg bakal nlaku akibat kecuaian dan pengabaian itu.

Demikianlah jga halnya dgn HATI, yg mnjadi “enjin” atau lantera kehidupan manusia di dunia ini. Mnjaga, memelihara dan mngawalnya adalh kewajipan yg dibebankan ALLAH atas pundak sekalian manusia. Pengabaian kpd kesejahteraan hati mrupakan satu dosa dan pengjhianatan trhadap AMANAH ILAHI. Mmbiarkan hati kotor, bmasalah, dan bpnyakit akn mngakibatkan penderitaan, kehinaan, dan kerosakan di muka bumi ini, seterusnya bpnjangan ke akhirat sana.

Persoalannya, knp hati jadi sakit, kotor, kasar, keras, buta atau terkunci???

Jwapn kpd persoaln itu tidak lain adalah dsbbkan oleh dosa yg kita lakukan sama ada sedar atau tidak. Dosa itu lah yg mnjadi pnghalang taqarrub kita kpd ALLAH. Dosa itulah yg mngeraskan hati kita hingga payah utk menerima ilmu, nasihat, dan teguran. Dosa-dosa itulah yg mnjauhkan kita dari jalan kbenaran.

“ orang yg paling lembut hatinya( hati yg tuduk kpd ALLAH dan hati hati yg sejahtera ialah org yg pling sedikit dosanya,” kata seorang tabiin yg terkenal bnama Makhul ad-Dimsyaqi rahimahullah.

Justeru dunia umumnya dan ummah khasnya memerlukan insan-insan yg lembut dan penyantun jiwanya supaya turun rahmat Allah. Maka, minimumkanlah dosa kita semoga ALLAH blemah lembut dan berbelas kasihan dgn kita.

Betapa pentingnya peranan hati dalam hidup kita, pentingya hati untuk menentukan segala amalan kita, pentingnya hati untuk membezakan iman kita, pentingya hati dalam menentukan sikap kita…pentingnya hati kerana tiada siapa yg benar dam mampu mengetahui mahupun membaca apa yang tersurat di dalam HATI kita ini melainkan pemilik hati kita DIA YANG MAHA AGUNG…DIA PEMEGANG HATI.

يا مقلب القلوب, ثبت قلوبنا علي دينك وعلى طاعتك


Sekadar peringatan bersama untuk dikongsi.. 🙂

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on March 10, 2012 in Uncategorized

 

One response to “Menyelam ke Dasar QALBU

  1. siti

    March 10, 2012 at 3:34 pm

    test

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s