RSS

LaksaMana SunAN

17 Mar

next b0ok to share…  😉

Image

Alhamdulillah..selesai merantau bersama ‘laksamana” ku di alam fantasy menentang ‘taghut’ makhluk tunggangan “sang petala” iaitu iblis laknatullah…sekadar ingin berkongsi cerita ttg koleksi 5 buah novel yg mnjadi kesayanganku….ingat lagi first time masuk popular mcm biasa ada target n budget utk novel trbaru..tapi bila novel yg di cari tiada..hati tergerak mngambil “CINTA SANG RATU” dek kerana covernya yang bjaya mnarik prhatianku..baca synopsis mcm best jgk fantasy antara kurun ke 15 dgn dunia skrg…bila dah habis rasa trgantung critanya..cri maklumt rupanya sblm tu ada smbngannya iaitu “ BAGAIKAN PUTERI”..bmula dari sinilah..aku semakin “jatuh cinta” dgn watak laksamana sunan itu…ditinggalkan trus sgala minat novel cintan cintun yg jln cite nya lbh kurang je sbnarnya n banyak buat kita berangan..

Teringat bila org btanya knp minat sangat dgn laksamana sunan…novel cinta ke tu? Hee jawabku ringkas nak cerita susah..tapi yg pntg bkan kisah cinta biasa2 tapi kisah CINTA luar biasa…nak tau kna baca la..saja nak suggest kan diorang utk baca dan hayati sndiri…

Hatta mak sndiri berebut nak baca “SUTERA BIDADARI”..barangkali juga telah tertarik dgn watak itu…

Bak kata seorg peminatnya juga:

“baru saja mengkhatamkan sbuah novel berunsur Dakwah + thriller = “sutera Bidadari” ….karya Ramli Awg Mursyid.. Novel yg bejaya menarik perhatian ana walau asalnya, ana x gemar mmbaca novel. Betapa sucinya jiwa dan pengorbanan Laksamana sunan yg menjadikan Rasulullah s.a.w. sebagai idola dlm stiap gerak langkahnya.. hidupnya itu hanyalah smata-mata utk mndambakan cinta Yang Maha Esa. jalan cerita yg tidak membosankn pembaca & pasti akn ttunggu-tunggu jwapan pda pghujung crita.. .. setelah slesai membaca, terfikir pla indahnya jika dpt btemu dgn llaki sperti sunan (& smemangnya betemu Rasulullah itu lbih indah).. Siapa kah sunanku?? para pmbaca novel thriller dakwah karya ramli awg mursyid pasti akn merasai nya..”

Image

 sbnarnya ramai dah tertawan dgn watak hasil ilham RAMLEE AWANG MURSHID…sungguh mnarik cara gabungan dakwah, thriller, cinta juga CINTA yg disampaikan dlm novel ini..wlupn jika dfikirkan mmg x logic..tapi mesej yg cuba disampaikan mmg menusuk ke dalam hati..seolah2 laksamana sunan itu wujud…hee apa yang difikir itu ada…

Buat yang mencari CINTA sejati…

yang teragak2 mninggalkan cinta buayafriend..

yang kecewa kerana cinta

dan mendambakan CINTA ILAHI…

jom penuhi hati anda dengan sedikit masa mengembara bersama “pemuda bduka dari tanah rencong” gelaran oleh RATNA SANG RATU, juga “pemuda btanduk dua” gelaran dari catalina yang akhirnya hidupnya diserahkan sepenuhnya kpd Yang Maha Esa setelah mnjdi mariam…insyaALLAH moga hati anda kembali sedar bahawa CINTA kpd NYA lebih bmakna melebihi cinta manusiawi…moga dakwah ini mnjadi sesuatu yg mudah utk meresapi ke dalam hati2 kita yg mudah lalai…moga watak ini mnjadi salah satu semangat dan pendorong kita untuk brusaha mnjadi hamba yg terbaik demi RAHMAT dan REDA dari NYA…

Image

peringatan buat diriku juga kalian semua… 🙂

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on March 17, 2012 in Uncategorized

 

2 responses to “LaksaMana SunAN

  1. akulah_pejuang

    March 24, 2012 at 4:02 pm

    “sampai masa cinta jadi taruhan…” suka quote ni… 🙂

     
  2. aireading

    March 25, 2012 at 3:35 am

    ye.. smpai masa pasti ketemu cinta itu… 😉

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: